listion

Listion je čuveni deo grada Krfa koji decenijama važi za sabirni centar društvenih aktivnosti i zaštitni je znak starovremenskog centra, a ujedno i najtipičniji spomenik francuskoj vladavini nad ostrvom, jer je zgrada „San Giacomo“ u kojoj je danas sedište Skupštine grada Krfa, a sagradili su je Mleci u 17. veku kako bi u njoj bila smeštena Galerija plemstva Loggia deo Nobili.

Listion je još čuven i po tome što se upravo ovde održava centralna manifestacija tokom Uskršnjih praznika, kada se sa okolnih zgrada bacaju glineni ćupovi. Centralni događaj Uskrsa na Krfu je Velika subota, kada se nakon iznošenja moštiju Sv. Spiridona i svečane litije u 11h odigrava ceremonija bacanja vrčeva sa zgrada na centralnom trgu - Spianada.

Naša je topla preporuka da tokom boravka na Krfu, odvojite jedno popodne da prosetate ulicama starog grada, popijete kafu u ovom prelepo parku, obidjete staru i novi tvrđavu. Posebno je interesantna voznja kočijama, koja će Vas provesti kroz skrivene uličice grada.

Pogledajte kompletnu ponudu apartmana za destinacju Krf 2024!