Club Paradiso d.o.o. | Bulevar Despota Stefana 15 | 11000 Beograd

011/72 47 012, 72 40 928, 72 39 603


Dvorac AHILION

Na 14km južno od glavnog grada ostrva Krfa, u selu Gasturi, nalazi se jedno od najposećenijih zdanja na ostrvu -  letnjikovac Ahileon koji je podignut 1890. po nalogu  austrijske carice Elizabete, žene Franje Josifa. Carici su ovo mesto za gradnju palate predložili lekari koji su se starali o njenom zdravlju, jer su utvrdili da je ovde najbolja klima za plućne bolesnike. Sisi, kako su popularnu Elizabetu od milošte nazvali, u dvorac i vrt uzidala je najveći deo svog života i ljubavi, bila je opčinjena glavnim junakom Ilijade i grčke mitologije, Ahilom, koji ju je podsećao na njenog rano preminulog sina pa je zdanje u neoklasicističkom stilu njemu posvetila.

Palata je sa  predivnim vrtom i pogledom na grad i naprosto posetioca ostavlja bez daha jer je u vrtu cveće i rastinje iz svih delova sveta sa dve statue Ahila. Prva skulptura je Umirući Ahil, sačinjena od mermera, naravno pogođenog u petu - jedinu slabu tačku, a rad je remek delo nemačkog vajara Ernesta Gustava Hertera.

Na suprotnoj strani vrta, na velikoj terasi-vidikovcu na grad Krf, je bronzana skulptura Trijumfalnog Ahila, koju je sačinio vajar Johan Gotz. Pobednički Ahil doseže visinu od  5,5 metara, a sa postoljem 11,5 metara, i u ruci drži koplje i štit sa likom meduze. Po ovom mitskom junaku, kojeg je Sisi obožavala, dvorac i nosi ime - Ahilion.

Sem Ahilovih u vrtu postoje i mermerne statue bogova sa Olimpa, kao i devet muza zaštitnica umetnosti koje prate Tri Harite. Tu su još i Šekspirova bista, te biste antičkih pesnika i filozofa, kao i statua engleskog pesnika, velikog ljubitelja grčke kulture, Lorda Bajrona. Dvorac Ahilion je u vreme I svetskog rata, 1918. bio pretvoren u francusko vojno lečilište sa oko 500 kreveta u kojem su se lečili i srpski oficiri, o čemu svedoči natpis posvećen srpskoj vojsci. Ovde se i kralj Petar Karadjordjević prisećao povlačenja u zapregi koju vuku 4 vola, dok mu iza ostade napušteno Kosovo, a ispred se kretala nepregledna kolona mučenika ka Albaniji. Nemački car Vilhelm Kajzer 1905. godine kupuje dvorac Ahilion.

Pogledajte kompletnu ponudu apartmana za destinacju Krf 2024!