Club Paradiso d.o.o. | Bulevar Despota Stefana 15 | 11000 Beograd

011/72 47 012, 72 40 928, 72 39 603


Osim religije, žiteljima Krfa veoma je bliska i muzika. Leti se u glavnom gradu Kerkiri, ali i u drugim naseljima na ostrvu održavaju koncerti, muzičke svečanosti, festivali i igranke. Muzika je zastupljena skoro svuda na Krfu: na gradskim trgovima i ulicama, na verskim svetkovinama takozvanim panagijama, seoskim atarima, u svakodnevnom melodičnom govoru, zvanično se predaje na muzičkom odseku Jonskog fakulteta. Krf je poznat kao grad festivala od kojih izdvajamo „Svetlost i zvuci“, Kriket festival i Festival u čast svetog Spiridona.

Uskrs na Krfu

Grad Krf je od 2007. godine uvrštćen u svetsku baštinu – UNESKO. Proslava Uskrsa kreće defileom simfonijskih orkestara na Veliki petak nešto posle podneva. Krf je čuven po tim orkestrima, jer skoro svako naselje na ostrvu ima hor i orkestar, naročita je čast biti član, i svi oni paradiraju na uskršnjoj proslavi. Defile se odvija kroz kamenom popločane ulice svirajući tužne melodije jer je Veliki petak najtužniji dan.

Na ulice izlaze građani obučeni u najlepša odela i dostojanstveno prate orkestre, dok grad diše uzvišenim ritmom. Čitava ta atmosfera proizvodi osećanje sreće što ste deo toga uz trnce i ježenje kože. Ispred Mitropolije orkestri se stapaju u jedan, a srce kuca u  ritmu Albinonijevog „Adađa“, sunce potanja na zapadu, redom se pale ljubičasti lampioni, dok se iz crkava iznose plaštenice ukrašene raznovrsnim cvetovima. Specifičnost ove proslave svakako daje osećanje zajedništva, jer u njoj učestvuju i pravoslavni i katolički hrišćani, dok crkvenu duhovnu pesmu prate orgulje.

Najautentičniji deo svečanosti dešava se na Veliku subotu u gradu Krfu. Kada se iznose mošti Svetog Spiridona - zaštitnika Krfa iz istoimene crkve na veoma neobičan način - uspravno! Tada polazi subotnja litija, koju prate žitelji Krfa i nezaobilazni orkestri. U marini je vreva, brodovi užurbano pristaju i odlaze, a gradske ulice postaju sve tešnje. I iz njih teku reke ljudi koje prate orkestre ka središnjem gradskom trgu Spianida.

Većina prozora ukrašena je tkaninama na kojima preovladjuje ljubičasta boja a u 11 sati, sa balkona i prozora kao po komandi bacaju se bokali i vrčevi do vrha napunjeni vodom. Kada se ovaj običaj uvrežio još nije odgonetnuto. Misli se da je povezan sa nekadašnjim, davnim  svečanostima posvećenim novom vegetativnom periodu. Momenat u kojem svi ti bokali lete i razbijaju se u paramparčad jedinstven je doživljaj na opšte veselje lokalnog stanovništva i zbunjenost turista kojima se savetuje da budu oprezni i drže se reda i linija kretanja kako im se poneki vrč ili ćup ne bi razbio o glavu.

Muzeji na Krfu

Muzej Azijske umetnosti, jedinstven u Grčkoj, posvećen je umetnosti i antici sa Dalekog istoka, i nalazi se u Palati svetog Mihajla i Đorđa, karakterističnom primeru britanske neoklasične arhitekture. U istom prostoru se nalazi i Galerija Opštine Krf sa važnim delima stvaralaca sa Jonskog univerziteta.

U Vizantijskom muzeju Antivouniotissa izložene su slike nastale od XV do XIX vek, koje ukazuju na ulogu koju je Krf odigrao u razvoju grčkog crkvenog slikarstva. Najbolji u svojoj kategoriji, Numizmatički muzej, koji ima izuzetnu kolekciju retkih novčića, smeštan je i radi u zgradi Jonske banke. Predmeti i iskopine sa ostrva izloženi su u Arheološkom muzeju. Neoklasična zgrada Jonskog Parlamenta, u kome je 1863 godine izglasano ujedinjenje jonskih ostrva sa Grčkom, danas funkcioniše kao odeljenje galerije. Jonska akademija, u kojoj je bio smeštan prvi grčki Univerzitet, danas je odeljenje Jonskog univerziteta.

Kriket na Krfu

Na ostrvu postoji 5 kriket klubova jer ovaj sport ima dugu tradiciju na Krfu kao i dva terena, jedan na Esplanada trgu u gradu Krfu i drugi sa nešto boljom infrastrukturom u marini u mestu Guvija.

 

Pogledajte kompletnu ponudu apartmana za destinacju Krf 2024!