Istorija i Krf danas

Osim toga što je Krf značajan za našu istoriju jer je pružio utočište i bio "ostrvospasa" tokom I svetskog rata za srpsku vladu i vojsku, Krf je važan i za više kultura, država, bitki i koječega - tokom vekova ostrvom su prolazili Rimnjani, Goti, Normani, Venecijanci, Francuzi, Rusi, Mlečani i Englezi. Turci nikada nisu uspeli da osvoje Krf iako su za njega ratovali neprestano u periodu od 16. do 18. veka. Krf poseduje naročiti duh nekarakterističan za ostala grčka ostrva.

Grad Krf

Tokom praistorije Krf se, pre otprilike 9 hiljada godina, odvojio od kontinentalnog dela. Prvi naseljenici bili su lovci još u vreme neolita, a u bronzano doba ostrvo se opet naseljava. U 8. veku pre Hrista grčki naseljenici iz Eritreje osnivaju prvi grad na ostrvu i nazvaše ga Kerkira.

Vlast nad čitavim ostrvom preuzimaju doseljenici iz Korinta tokom 7. veka pre Hrista. Nešto kasnije Krfljanima uspeva da oslobode ostrvo od vlasti Korinćana i tada Krf postaje moćna morska sila. Nešto kasnije Krf postaje deo rimske provincije, Makedonije. Tokom 1. veka po Hristu, žitelje Krfa pokrštavaju učenici Sv. ap. Pavla - Sv. Jasona i Sv. Sosipatra, i praktično donose hrišćanstvo na ostrvo. Od 4. veka po Hristu ostrvo je u sastavu istočnorimskog carstva. Posle završetka četvrtog krstaškog rata 1204. god. Krfom upravljaju epirski despoti, a 1267. kraljevina Napulj osvaja ostrvo. Nakon Vizantije, ostrvom od 14. veka vlada Venecijanska republika (više od 4 veka), a zatim Francuzi, Rusi drže protektorat od 1798-1807., pa opet Francuska sve do 1814., potom 1815. Krf postaje deo Jonske Republike sa engleskim upraviteljem da bi na kraju Krf postao deo današnje Grčke dobivši nezavisnost 21. maja 1864. (sa ostalim Jonskim ostrvima) i tada se nanovo ujedinio sa grčkom državom, pa se taj dan proslavlja svake godine svečanostima na čitavom ostrvu. Sve epohe ostavile su pečat na arhitekturu i način života na ostrvu. I dan-danas ovdašnji tereni za golf i kriket važe za najbolje na svetu. Stari grad Krf je izuzetno lep, pastelnih boja, starovremenskih zgrada pa je nedavno stavljen pod zaštitu UNESCO-a.

Krf kao inspiracija

Krf je Homer opevao u antičkom epu „Odiseja“ navodeći da se na ostrvo iskrcao Odisej nakon svojih lutanja, a ovde su ga ugostili kralj Alkinos i njegova ćerka Nafsika. Prema grčkoj mitologiji ostrvo je bilo sklonište Džejsonu i Argonautima po povratku iz potrage za zlatnim runom. Nadahnuće na Krfu pronalazili su i Gete, Oskar Vajld, Viljem Šekspir (Bura), slikari Alfred Sisli i Edvard Lir, britanski prirodnjak Džerald Darel (Moja porodica i druge životinje) a austrijska carica Elizabeta je podigla palatu iz snova, dok su na Krfu neko vreme živeli lord Bajron i Lorens Darel, pisac čuvenog romana "Aleksandrijski kvartet". Ostrvo nosi ime po kćerki rečnog boga Asopa, nimfi Kerkiri, koju je oteo bog mora Posejdon i zatočio na ostrvu. Kerkira je postala i zaštitnica ostrva. Zaštitnička uloga pripala je i Sv. Spiridonu čije se mošti čuvaju u istoimenoj crkvi u centru starog grada. Postoji još jedna pretpostavka za poreklo naziva, a ona je vezana za prevod na grčki - greben pun vrhova.

Grad Krf

Zahvaljujući raskošnoj i bujnoj vegetaciji (cveće, čempresi, borovi, masline, limun) te klimi “večnog proleća“ Krf nosi epitet – zeleno ostrvo. Ima površinu od 590 kvadratnih kilometara, pripada Jonskom arhipelagu, a zapljuskuju ga vode Jadranskog i Jonskog mora, i nalazi se na najzapadnijoj tački Grčke, tačno na ulasku u Jadransko more.

Jonska ostrva

Krf je drugo ostrvo po veličini od sedam jonskih (Kefalonija je najveće), ali je sa 110.000 stanovnika najnaseljenije. Ostrvo jonskog arhipelaga kojeg Grci nazivaju Sedmoostrvlje (Eftanisa) a čine ga sledeća ostrva: Krf, Paksos, Lefkada, Itaka, Kefalonija, Zakintos i na jugu Kitira. Zanimljivo je da je Jonsko more prozirnije i slanije od Egejskog, ali i hladnije.

Specifičan, izduženi oblik ostrva asocira na srp ili latinično slovi f, a najsevernija tačka Krfa je Sveta Katerina, dok je najjužnija rt Asprokavos, razdaljina između ove dve tačke iznosi 53 kilometara, dok je širina ostrva mestimično od 4 do 30km. Geolozi su ustanovili da Krf leži naspram kopna tako da je distanca na severoistoku, kod Agios Stefanosa 2 km, a na krajnjem jugu 10km. Epiteti kojima su nadahnuti putopisci označavali Krf su i smaragdno ostrvo (po boji mora), čarobno ostrvo (Jovan Dučić), zeleno ostrvo (po vegetaciji), ostrvo na Božijem dlanu. Važi za ostrvo čuda i lepota, jer u svakom času može da promeni izgled, a da pritom ne naruši harmonija koja vlada ostrvom.

Mlečani i masline

Osobenost Krfa je preko 4 miliona stabala masline koja ostrvu daju posebnu draž. Smatra se da su Mlečani tokom svog boravka i vladavine ostrvom zasadili preko dva miliona stabala zarad povećanja proizvodnje maslinovog ulja. U tom smislu za svakih posađenih 100 stabala, isplaćivali su 12 zlatnika. Danas masline imaju značajnu ulogu jer je Krf najveći proizvodjač maslina u Grčkoj a izvoz maslina i maslinovog ulja čini, posle turizma, najveći prihod na ostrvu.

U gotovo svim turističkim mestima, a najviše u starom gradu u pešačkoj zoni, mogu se pronaći brojni predmeti izrađeni od maslinovog drveta kao i kozmetički preparati od maslinovog ulja.

Pogledajte kompletnu ponudu apartmana za destinacju Krf 2024!